Ackbar – Mon Calamari

loveride2006.gifVrchní velitel povstalecké flotily pocházející z planety Mon Calamari. Než se pøipojil k Alianci, byl otrokem velkomoffa Tarkina. Pøi povstaleckém útoku na Tarkinùv raketoplán byl osvobozen a poté se stal jedním z poradcù Mon Mothmy — efektivnì využíval znalost imperiální taktiky, nabytou pøi své službì v Tarkinovì blízkosti, proti Impériu samotnému. Velitel Ackbar vedl vývoj povstalecké “létající pevnosti” B-wingu — stíhaèky, kterou Aliance odpovìdìla na Nebulon-B fregaty, kterými zaèalo Impérium chránit své zásobovací konvoje pøed povstaleckými nájezdy. Záhy byl povýšen do funkce nejvyššího velitele flotily: z velitele Ackbara se stal admirál Ackbar. Právì on velel flotile pøi útoku na druhou Hvìzdu smrti. Osobnì se zúèastnil bitvy na palubì své vlajkové lodi Home One. Poté, co se ukázalo, že bitva je císaøem pøipravená past, souhlasil se zoufalým plánem generála Calrissiana a nechal flotilu pøiblížit se na minimální vzdálenost k císaøským destruktorùm. Povstalci utrpìli tìžké ztráty, ale podaøilo se jim znièit Vaderùv hvìzdný superdestruktor Executor.

Po Endoru se Ackbar stal èlenem prozatimní rady Nové republiky a dál velel novorepublikové flotile. Bìhem tažení admirála Thrawna byl køivì obvinìn ze zrady a doèasnì zbaven funkce, o dva roky pozdìji vinou sabotáže svého rozšíøeného B-wingu havaroval na pøi diplomatické misi planetì Vortex a znièil unikátní architektonické dílo, vorskou Katedrálu vichrù (èi též Vìtrnou katedrálu). Zahanbený Ackbar se vzdal funkce a odešel do dobrovolného vyhnanství domù do calamarských hlubin, kde zùstal, dokud ho odtud nevyvedla Leia Organa Solo. Ackbar organizoval calamarskou obranu proti útoku admirála Daaly a vrátil se na Coruscant. Jeho jméno bylo oèištìno, když byl jako zrádce odhalen jeho osobní mechanik Terpfen.

Ve funkci zùstal bìhem krize Èerné flotily i corellianského povstání, úspìšnì vedl flotilu proti Pellaeonovì Impériu, které zatlaèoval stále dál do Vnìjšího okraje. Když se pøibližnì 20 let po Endoru stal jeho vìèný politické oponent Borsk Fey’lya prezidentem, úchylil se do ústraní, opìt domù na Mon Calamari. V té dobì vÅ¡ak do galaxie vtrhla nová hrozba Yuuzhan Vongù a stáøím sužovaný Ackbar zaèal znovu, v izolaci a v tichosti vymýšlet plán, kterým by pøispìl k záchranì Republiky.

iwojima-cm.gif

beatles-abbeyroad-cm.gif

8 thoughts on “Ackbar – Mon Calamari

  1. Laura, a horrendous mispelling. I believe you meant to say (which has a quite different meaning entirely):

    na afron gjithmone e me shume

  2. Hmph! And here I was hoping to stump you, so I could persuade you to
    translate your article to English in return for my posting. (Lol, and you
    are right, ’cause I just checked what my source (who speaks seven
    languages) gave me and it is my mis-spelling. So tell me – what’d I say?
    (Or if it’s horrible, please don’t!)

  3. I really cannot post the translation publicly because I feel an obligation to protect the innocence and sensibilities of my readers.

  4. Well, I’m almost as old as Methuselah, no longer possess any innocence
    (or make much sense) so send me a pm…so I know whether to enter
    the witness protection program or simply change my name.

  5. Muahahaha – Ok, I’ll fess up. I have no idea what the original post says, and no idea what your post says. I ran across it while doing a Google image search for Ackbar images – and just put it up to see what would happen.

    It did cross my mind that some might think I was fluent in another language and a secret international audience; and that thought brought me great joy.

    Knowing your original post was a mispelling was an educated guess. When I did a Google search on your word string, it found no matches and corrected me to the other spelling.

    And it pains me to admit I have no idea what language either post was. My first guess was Russian (shows how little I know of Russian), then Portuguese, then French, even tried Italian to be safe.

    Now that the veil of mystery has been unshrouded, one mystery remains: What language is it?

  6. Prankster – I applaud your devious and creative mind…(howling with
    laughter)…or would have, if you hadn’t been caught!

    Okay, I’ll give here on mine – it’s Albanian, and says, “Harley, bringing
    us all a little closer together”.

    And I may be able to find the answer to your mystery. But, MUAHAHA
    yourself…it’ll cost ya!

  7. Disappointed to report that my friend is unable to translate this page.
    He too said it reminded him of Russian, but thinks perhaps it could be
    Polish. Rats!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *